„Ha új, boldog Magyarországot akartok fölépíteni, térjetek vissza gyökereitekhez, ezer éves kultúrátoknak ahhoz a csodás örökségéhez, amelynek világában egyet jelentett, kereszténynek, magyarnak és európainak lenni."

/II. János Pál pápa/

Közi Horváth József Népfőiskola Agyagosszergény

1956 - Egyházi vezetőink és a forradalom - pályázati kiírás
Az én templomom rajzpályázat eredményei
Hit nélkül nincs jövő
Az én templomom rajzpályázat - Szent István Rádió interjú
El Camino – Házasságba forrt zarándoklat
Az én templomom - rajzpályázat általános iskola alsó tagozotosak számára
Csírák, almaecet, máktej, karotka, kurkuma
Emlékezés Márton Áronra és gróf Esterházy Jánosra
Kodolányis siker a 20 év múlva a Marson pályázaton
20 év múlva a Marson - Csillagászati tablópályázat eredményhirdetés
Endrédy Vendel Térségi matematikaverseny eredményei
Népfőiskolánk ismét életre hívta az Endrédy Vendel Térségi matematikaversenyt
Érték, sikerélmény, veszélytudat - A népfőiskolai mozgalomról
A Közi Horváth Józsaef Népfőiskola közhasznúsági jelentése - 2015

Az én templomom rajzpályázat eredményei

A Közi Horváth József Népfőiskola április 18-án hirdette meg "Az én templomom" című országos rajzpályázatát általános iskola alsó tagozatos diákok részére. A pályázóknak a lakóhelyük, vagy a szívüknek legkedvesebb templomot, avagy annak egy belső részét kellett megjeleníteni. Az alkotások A/3-as méretben, bármilyen rajz-, festő-, színező technikával készülhettek.
Annak ellenére, hogy országos lefedettségű volt és alsó tagozatos diákoknak került kiírásra, érkeztek rajzok óvodásoktól, felső tagozatosoktól, fogyatékos autista gyerekektől is, illetve a határon túl élő honfitársainktól Felvidékről, Erdélyből és Ausztráliából is.
A beérkezett pályamunkák száma meghaladja az 1.350 db-ot.
A zsűri döntése értelmében négy kategóriában (1., 2., 3., 4. osztály) hirdettünk 1-3. helyezettet. Valamint négy kategóriában (óvodás, felső tagozatos, fogyatékos, határontúli) egy-egy különdíj került kiosztásra. Eredményhirdetésre június 26-án, vasárnap a Szent László napi hagyományőrző rendezvényen került sor, kiállítással egybekötve.
Kiállításra 48 db rajz került (kategóriánként 11 db, ill. a 4 különdíjas). A vasárnapi rendezvényen - egyszeri alkalommal - lehetőség nyílt az összes beérkezett pályamunka megtekintésére. A 48 db rajzot tartalmazó galéria szeptemberben vándorkiállításra indul a Kárpát-medence mindazon magyarlakta településeire, ahol igény van rá és szívesen fogadják.
Amennyiben a vándorkiállítás részleteiről szeretne érdeklődni, akkor azt kérjük jelezze az info@kozihorvathnepfoiskola.hu e-mail címen.
A díjazottak nyereményeihez az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, a Jezsuita Könyvek, az Etalon Film, a Stonecarton, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, az Esterházy-kastély, Agyagosszergény Község Önkormányzata, a Nefelejcs népviseleti kártyajáték és a Nemzeti Művelődési Intézet járult hozzá.

Díjazottak 1. osztály

HelyezésNévLakhelyTemplomFelkészítő
1.Nyíri FruzsinaGyöngyöshalászSzent Anna TemplomNyíri Anita
2.Papp BotondEgyekSzent József TemplomDr. Hegedűsné Jámbor Valéria
3.Viszó LénaVaszarSzentlélek Templom GyőrNagyné Szammer Éva

Díjazottak 2. osztály

HelyezésNévLakhelyTemplomFelkészítő
1.Szalai SándorSukoróNadap templomaHajas Ágnes
2.Germán MajaAlsózsolcaBúza Téri Görög Katolikus Templom, MiskolcPéter Péter
3.Kühne MikesBudapestSzent Anna TemplomMedveczky Ágnes

Díjazottak 3. osztály

HelyezésNévLakhelyTemplomFelkészítő
1.Baski BellaDabasDabas-Gyón Katolikus TemplomDr. Kissné Jankovics Rozália
2.Ojava ÁdámEncsSzent Anna TemplomKuszkó Lilla
3.Szalai ZalánSukoróNadap templomaHajas Ágnes
3.Szűcs ErikaBiharkeresztesTemplom BiharkeresztesenKarácsony Krisztina

Díjazottak 4. osztály

HelyezésNévLakhelyTemplomFelkészítő
1.Kovács ZsófiaNagyrédeSzent Imre TemplomKovácsné Erki Dalma
2.Nótár PetraLőrinciSzent Mihály TemplomTóth Teodóra
3.Jovánovics Tifani DiánaAlsószentmártonMiasszonyunk Templom, MáriagyüdNagy Ibolya

Különdíjak

NévLakhelyTemplomFelkészítő
FogyatékosBessenyei GáborKisvárdaReformátus Nagytemplom, Debrecen
ÓvodásBotka OlivérAgyagosszergénySzent László TemplomNémeth Orsolya
Felső tagozatKosztolányi DóraHódmezővásárhelyPalasti Andrea
HatárontúliTeslenko ViktóriaPozsonySzent Miklós Templom, PozsonyKovács Erzsébet

A vándorkiállítás részét képezik az alábbi pályázók rajzai:
Balázs Botond (1.o., Debrecen); Balogh Gyula (4.o., Tornanádaska); Bereczky Orsolya (4.o., Penészlek); Dávid Benedek (1.o., Cserépváralja); Fekete Zsanett (3.o., Szentgál); Greguricz Mercédesz Katalin (4.o., Penészlek); Hajnal Kata (2.o., Naszály); Hegyesi Kamilla Hanna (3.o., Alsószentmárton); Horváth Renáta (4.o., Penészlek); Iszlai Csaba András (4.o., Cserépfalu); Jovánovics Rómeó (4.o., Alsószentmárton); Kiss Eszter Fanni (1.o., Cegléd); Kovács Annamária (2.o., Győr); Kovács János Márk (1.o., Old); Kucsa Dávid (3.o., Medgyesegyháza); Máté-Mérei Lilien (2.o., Nagykarácsony); Menyhárt Máté (2.o., Ajka); Mészáros Krisztina (4.o., Naszály); Molnár Dávid Attila (2.o., Nyírvasvári); Nótár Ernő (1.o., Lőrinci); Péter Katalin (3.o., Újudvar); Petrik Szonja (3.o., Miskolc); Ratkai Valentina Roberta (1.o., Egyek); Réthelyi Klára (3.o., Budapest); Rubik Lili (1.o., Becske); Szabó Álmos Huba (2.o., Bicske); Szegő Szabolcs (1.o., Bódvaszilvás); Szelíd Mikolt (3.o., Budapest); Sztankó Anna (2.o., Mátrafüred); Udvardi Péter (3.o., Almásfüzítő); Wenczel Virág Anna (2.o., Balatonmáriafürdő); Zsíros Titanilla (4.o., Nagykökényes)

Népfőiskolánk köszönetet mond mind azon diákoknak, akik időt és energiát szántak arra, hogy munkájukkal részt vegyenek a pályázaton. Köszönjük a felkészítő tanároknak, hitoktatóknak, szakembereknek, szülőknek, hogy érdemesnek találták pályázati kiírásunkat.

Hit nélkül nincs jövő

Június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja
Az idei évben ez alakalomból két napos programot szervezett népfőiskolánk. Június 3-án, a Duna TV Magyar Örökség Díjas honismereti magazinműsorának, a Hazajárónak a két szereplője Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor volt a vendégünk. „A "Hazajáró" hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során.” Az érzelmekben gazdag, ám a mosolyt és nevetést sem nélkülöző kilencven perc során szinte testközelből érezhettük, tapasztalhattuk, hogy mit jelent magyarnak lenni ma, 96 évvel a trianoni békediktátum aláírását követően. Minden jelenlévő tudatosíthatta magában, hogy hitünk és magyarságunk megőrzése nélkül nincs jövőnk.
Az ünnepi megemlékezés koszorú elhelyezésével és a magyar, illetve székely himnusz eléneklésével ért véget a Trianon Emlékműnél.
Szombaton, másnap pedig egész napos kirándulást szerveztünk, melyen velünk tartott Tóth Fanni és Krémer Alíz az Endrédy Vendel matematikaverseny, illetve csillagászati pályázat egy-egy nyertese. A Zirci Apátságban Katona Farkas ciszteri szerzetes vendégszeretetét tapasztalhattuk meg. A 87 éves Farkas atya celebrált szentmisét, majd hol idegenvezető, hol kisfilmek segítségével kaptunk betekintést a ciszterciek életébe és az Apátság múltjába. Az Egyháztörténeti kiállítás mellett megtekinthettük a Műemlékkönyvtárat és bejárhattuk az Arborétumot is. Hadarits Kálmán alapítótársunk a népfőiskola nevében koszorút helyezett el Endrédy Vendel néhai apát sírjánál, majd közösen imádkoztunk boldoggá avatásáért.


Az én templomom rajzpályázat - Szent István Rádió interjú


El Camino – Házasságba forrt zarándoklat

… el camino de Santiago… az út Santiagoba… az út, ami átíveli Észak-Spanyolországot, az út, amit évezredek óta járnak zarándokok, az út, amiről legendákat írnak, az út, ami az álmunk volt…
2013 áprilisában megszületett a döntés, megyünk. Ízlelgettük: 900 km, egy hátizsákkal, egy váltás ruhával, több mint egy hónapon át… S közben jött az ötlet, mi lenne, ha az út végén össze is házasodnánk – persze, ha 35 nap fizikai, mentális megterhelés és folyamatos együttlét után is így gondoljuk.
Életünk egyik fő mottója a következő idézet: „Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! - odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.” (Mt 17,20)
Ebben a szellemben indulunk utunkra 2014. szeptember 3-án, s róttuk a kilométereket a Pireneusok gyönyörű zöld hegyein, a Mezeta végeláthatatlan búzamezőin, Galícia mesébe illő tölgy, gesztenye és eukaliptusz erdőin át, az óceán partjának süppedős homokjában, sok-sok kis baszk, spanyol falucskán keresztül, hogy aztán a 35. napon a kelták egyik szent hegyén örök hűséget fogadjunk egymásnak.
Rengeteg élményt, sok jó ember barátságát kaptuk az úttól, sokat változtunk, de talán a legfontosabb, hogy ami elfér abban a hátizsákban, s ha van hol álomra hajtani a fejünket az már elég ahhoz, hogy elégedettek legyünk. Az összes többi ajándék. A másik pedig, hogy merjük követni az álmainkat, hiszen nincs lehetetlen, csak rajtunk múlik.
Mindenkit arra bátorítunk, hogy akinek megfordult már a fejében, hogy elindul, tegye meg, mert egy csodás belső utazás és kaland is egyben.
Buen Camino!

Németh Krisztina, Ifj. Horváth Zoltán

Csírák, almaecet, máktej, karotka, kurkuma

Népfőiskolánk március 20-i rendezvényének vendége Bujna Ferenc alternatív energetikai, növényvédelmi szakmérnök volt, aki vetítőképes, kóstolással egybekötött előadásának a „Kerüljük a tavaszi fáradságot” címet választotta.
Az előadás kiemelten foglalkozott a csíráztatott magvak egészségügyi előnyeivel. Kiemelten a retek csíra, búza csíra, napraforgó csíra, brokkoli csíra, csicseri borsó csíra készítésének lehetőségeivel és táplálkozástani előnyeivel.
A csírák kifejezetten alkalmasak arra, hogy a kora tavaszi időszakban vitaminnal, friss enzimekkel, ásványi anyagokkal lássák el a szervezetünket.
Szó esett a búzafű daganat megelőző, a már daganatos betegségben szenvedőknél az orvosi gyógyászati eljárásokat támogató hatásairól.
„A magtejek, mint kókusztej, máktej, mandulatej, stb. különleges íz világa hozzájárul a tavaszi ásványi anyag szükséglet pótlásához.
Különleges lehetőség a magnézium szulfát, más néven Epsomi só külsőleg való alkalmazásához, test fürdőzés, lábáztatás során való tavaszi vagy egész éves méregtelenítéséhez a szervezetnek.
Az almaecet különleges hatásai megragadták a hallgatóságot. Külsőleg és belsőleg használható, egyszerűen elérhető, felhasználható anyaga a környezetünknek.
Új – régi felfedezettjei az alternatív gyógyászatnak a gyömbér és kurkuma felhasználása. E két különleges fűszernövény erős gyógyerővel is bír, mely tavasztól egész éven át ma már rendelkezésre áll. Gondoskodással megtermeszthető ma már a kertben vagy üvegházban, s így állandóan készen áll felhasználásra. Kiemelhető a gyömbér gyomor-bél rendszer betegségeire való hatása.
Az előadást néhány tavaszi gyomnövény bemutatása zárta, mely növények detoxikáló, májtisztító hatással bírnak.
Az egész előadás sikeres csírakóstolással ért véget. Néhány korty máktejjel lehetett leöblíteni a csírás falatkákat, majd befejezni a „lakomát” a különleges édességgel, mely sárgarépából készült és „karotka” néven kezd ismertté válni.


Emlékezés Márton Áronra és gróf Esterházy Jánosra

Wass Albert: Építők dala című versével – melyet Káldy Márton szavalt el – vette kezdetét Agyagosszergényben az az emlékest, melyet Márton Áron születésének 120. és gróf Esterházy János születésének 115. évfordulója alkalmából szervezett a Közi Horváth József Népfőiskola.
Szalai Viktor alapító köszöntő gondolatait követően Virt László előadása következett „a lelkiismeret apostoláról”. Az egykori gyulafehérvári püspök életútjának főbb állomásait felidézve kiemelte: az emberi jogok szorgalmazójaként a maga helyén elsősorban a kisebbségi magyarság jogaiért küzdött. Párhuzamot vont Esterházy Jánossal, mint aki az 1938-ban kialakult Szlovákiában maradva, a magyar kormány felé magyarországi szlovák érdekeket is képviselt, úgy Márton Áron is 1940-től az Antonescu-féle Romániában maradva, a magyar kormány felé az észak-erdélyi (akkor magyarországi) román kisemberek érdekében is szót emelt. Ám mielőtt dr. Molnár Imre vette volna át a szót, az Ezüstfenyő Nyugdíjasklub tagjai szép magyar énekekkel, Hámor Józsefné pedig Petőfi Sándor: Magyarok Istene című versével ajándékozta meg a hallgatóságot.
„Új hazát kell építeni – utalt Wass Albert versére – akkor válik valóra, ha ennek az új hazának ilyen alapjai lesznek, mint Márton Áron, Közi Horváth József vagy akit ő szolgált Mindszenty József hercegprímás bíborosunk, de ha körülnézünk a szűkebb-tágabb környezetben Apor Vilmos, Batthyány-Strattmann Lászlót is itt találja, és Pozsony sincs olyan messze, ahol Esterházy János tevékenykedett, ahhoz, hogy merítsünk ezeknek a csodálatos személyiségeknek az életéből” – fogalmazott bevezetőjében a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Megrázó előadásában képkockák segítségével idézte meg „a felvidéki magyarság apostolát”. Esterházy János örök, magyar célokért vállalta a szenvedést, vajon vannak-e nekünk örök, magyar céljaink? – tette fel a gondolatébresztő kérdést Molnár Imre.
A megemlékezés végén az érdeklődök hozzájuthattak a közelmúltban megjelent „Imádkozzunk Áron püspökkel” című imafüzethez, illetve „A Hegy” című Márton Áron életéből készült filmhez is. Molnár Imre pedig dedikálta „Esterházy János élete és mártírhalála” című könyvét.
„A hitvallók meghalnak, a vértanúk eltávoznak közülünk […] mert a vértanúknak és a hitvallóknak az életét a halál kiolthatja, de az a fáklya, amelyet hordoztak, égni fog mindörökké.” /Közi Horváth József/


20 év múlva a Marson
Csillagászati tablópályázat eredményhirdetés

Díjazottak 5-8. osztály

HelyezésNévÉvfolyamLakhelyIskolaTanár
1.Jarabek Norbert6.KimleKimlei Nemzetiségi Általános IskolaMagyar István

Díjazottak 9-12. osztály

HelyezésNévÉvfolyamLakhelyIskolaTanár
1.Tóth Fanni11.MezőszentgyörgyKodolányi János Középiskola és KollégiumGubánné Ármai Erika
2.Horváth Anna10.SzékesfehérvárKodolányi János Középiskola és KollégiumGubánné Ármai Erika
3.Fekete Zsófia9.SzékesfehérvárKodolányi János Középiskola és KollégiumGubánné Ármai Erika

Különdíjas

DíjNévÉvfolyamLakhelyIskolaTanár
Zsűri különdíjaSzabó Zselyke6 évesMohácsSzent Ferenc Katolikus ÓvodaHerr Nikolett (édesanya)

A beérkezett pályaművek megtekinthetők az Művelődési Ház nagytermében


Endrédy Vendel Térségi matematikaverseny eredményei

Díjazottak 4. osztály

HelyezésNévIskolaTanár
1.Töreki AnnaPáli Szent Vince Katolikus Általános IskolaKovács Gézáné
2.Galavics VirágBabos József Térségi Általános Iskola, Agyagosszergényi tagiskolaNémeth Rozália
3.Horváth JázminBabos József Térségi Általános Iskola, Agyagosszergényi tagiskolaNémeth Rozália

Díjazottak 7. osztály

HelyezésNévIskolaTanár
1.Krémer AlízBabos József Térségi Általános IskolaSzedlák Szilvia
2.Horváth LászlóBabos József Térségi Általános IskolaSzedlák Szilvia
3.Sajtos FerencPáli Szent Vince Katolikus Általános IskolaNémeth Károly

Népfőiskolánk ismét életre hívta az Endrédy Vendel Térségi matematikaversenyt

Január 16-án, szombaton Agyagosszergényben a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében – hosszú kihagyás után – ismét megrendezték az Endrédy Vendel Térségi matematikaversenyt. A meghívásos versenyre hat iskola, huszonöt tanulóját nevezték. 4. osztályos kategóriában Töreki Anna, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulója, míg a 7. osztályosoknál Krémer Alíz, a fertődi Babos József Térségi Általános Iskola diákja végzett az első helyen. Az ismét életre hívott matematikaverseny helyszíne a helyi Általános Iskola volt
Szalai Viktor alapító 2015. januárjában, az Endrédy Vendel születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos rendezvény végén jelentette be, hogy a Hadarits család beleegyezésével és támogatásával a Közi Horváth József Népfőiskola – 2016-tól – minden év januárjában megrendezi az egykori matematika-fizika szakos tanár, iskolaigazgató nevét viselő versenyt.
A feladatsorok összeállításáért és a verseny szakmai szervezésért Czinder Györgyné, a népfőiskola alapítója – egykori matematika-fizika szakos tanár – felelt, aki állandó zsűritagja volt a korábbi (még Fertőendréden rendezett) versenyeknek. A feladatsorok mindkét korosztály estében hat feladatból álltak. A negyedikeseknek hetvenöt, a hetedikeseknek kilencven perc állt a rendelkezésükre.
A verseny végeztél – amíg Czinder Györgyné és Barta Barát László vezetésével a tanárok a feladatsorokat javították – a résztvevő diákok Hadarits Kálmán előadását hallgatva tekintették meg a fertőendrédi Plébánián található Endrédy Vendel emlékszobát.
Az ebédet követően az agyagosszergényi Művelődési Házban folytatódott a program. Előbb sor került a délelőtti matematikaverseny eredményhirdetésére: 4. osztályos kategóriában Töreki Anna, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulója, míg a 7. osztályosoknál Krémer Alíz, a fertődi Babos József Térségi Általános Iskola diákja végzett az első helyen. Szintén ekkor hirdették ki a „20 év múlva a Marson” országos csillagászati tablópályázat eredményét. 5-8. osztályos kategóriában Jarabek Norbert, a Kimlei Nemzetiségi Általonos Iskola 6. osztályos tanulójának pályamunkája nyerte el leginkább a zsűri tetszését. 9-12. évfolyamos kategóriában pedig a székesfehérvári Kodolányi János Szakközépiskola tanulójának, Tóth Fanninak az olajfestménye egyhangú döntés értelmében kapta meg az első helyet.
A rendezvény a Mobilis Győr – A felfedezések háza két munkatársának jóvoltából szórakoztató természettudományos kísérleti bemutatóval zárult, melyet sokszor szó szerint tátott szájjal figyeltek a termet megtöltő fiatalok.
Szeretnénk megköszönni a győri Mobilis, a mosonmagyaróvári Futura Élményközpont, Agyagosszergény Község Önkormányzata és a Tercia Fertőendréd rendezvényünkhöz nyújtott támogatását és felajánlását.