„Ha új, boldog Magyarországot akartok fölépíteni, térjetek vissza gyökereitekhez, ezer éves kultúrátoknak ahhoz a csodás örökségéhez, amelynek világában egyet jelentett, kereszténynek, magyarnak és európainak lenni."

/II. János Pál pápa/

Közi Horváth József Népfőiskola Agyagosszergény

Közi Horváth József közéleti és papi szolgálata az emigrációban - ösztöndíj pályázat
IKM - Carpe diem
Újra átélt élmények - A Kisalföld cikke
Interjú Szalai Viktor alapítóval a Karc FM Asztal Körül című műsorában
Egy este az otthoniakkal - Csapó Károly: Szeressék a falujukat!
Ifjúsági Közösségi Műhely alakult Agyagosszergényben
Emlékzarándoklat Altöttingbe
"Emlékek a táborokból" könyvajánló a Keresztény Életben
Interjú Szalai Viktor alapítóval a Sopron Tv Mozaik című műsorában
A Gulag-ra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek a Közi Horváth József Népfőiskolán
Egyeken járt „Az én templomom” vándorkiállítás
Páli Szent Vincés sikerek az Endrédy Vendel Térségi Matematikaversenyen
Az öt éves agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskoláról - Az interjú megjelent a SZÍN folyóirat 2016. decemberi számában.
A Közi Horváth Józsaef Népfőiskola közhasznúsági jelentése - 2016

Interjú Szalai Viktor alapítóval a Karc FM Asztal Körül című műsorában
A beszélgetés 2:33-tól kezdődik és 33:58-ig tart


IKM - Carpe diem

Áprilist követően ismét összegyűltek az agyagosszergényi fiatalok, hogy a hosszú nyár elteltével közösen tudjuk feleleveníteni emlékeinket és megosztani egymással a tapasztalatainkat. Ez alkalommal kötetlenebb formában terveztük eltölteni a közös időt. Kezdésként Káldy Márton beszámolóját hallgathattuk meg, aki egy igazán nagy utazásra szánta el magát. A nyár folyamán egyedül megkerülte kerékpárral a Balatont, amely első hallásra akár ijesztőnek is tűnhet. Az embernek azonban néha-néha szüksége van az egyedüllétre – ahogy Marci is fogalmazott. Ezáltal a saját céljaival, hibáival, illetve lelki világával tud hasznosan eltölteni egy kis időt. Jobban belegondolva erre mindenkinek szüksége lenne, ha nem is egy ilyen utazás keretében, azonban a mai rohanó világban fontos volna mindannyiunknak, hogy meg tudjunk állni egy pillanatra. Elmélyedhessünk elménkben, lelkünkben. Az előadás mindannyiunk számára igazán tanulságos volt, illetve mi is megérezhettük a balatoni feelinget.
Mindezek után gyermekkorunkat idéztük fel. Ország-város versenyt hirdettünk, ahol két csapatban fej-fej mellett harcoltak egymás ellen a résztvevők. Az est folyamán a „hosszabb ideje fiatalok” :) sörpongban is kipróbálhatták tudásukat. Közösen készítettünk el egy, a Kisvárda Értékfeltáró Kollégiumban megismert szabolcsi különlegességet, a lapcsánkát. A krumpliból készült étel mindenkinek nagyon ízlett. Záróprogramként, a jó időt kihasználva kertmozi keretében a Holt költők társasága című filmet tekintettük meg, amely kortól függetlenül mindenkit megragadott és elgondolkoztatott.
Az este végén örömmel tapasztaltuk, hogy az eddig megismert emberek mellett új résztvevők is csatlakoztak az Ifjúsági Közösségi Műhelyünkhöz. Öröm volt látni, hogy a korosztályok mennyire egymásra találtak és értékes időt tudnak egymás társaságában eltölteni. Emellett lehetőségük adódik arra, hogy azokat a helyi fiatalokat is közelebbről megismerjék, akikkel eddig kevésbé volt kapcsolatuk.

Galavics Diána

Egy este az otthoniakkal - Csapó Károly: Szeressék a falujukat!

Népfőiskolánk új rendezvény-sorozatot indított „Egy este az otthoniakkal” címmel, melynek keretében Agyagosszergényből elszármazottakat hívunk haza. Olyan személyeket, akiknek életútja, munkássága példaként szolgálhat a szülőfalu lakóinak mind a mai napig. Az első hazalátogató Csapó Károly sportvezető, egykori válogatott labdarúgó, településünk díszpolgára volt. Beszélgetőtársa pedig Páder Vilmos sportújságíró.
Az este folyamán a szép számú érdeklődőknek egyértelművé válhatott, hogy a községből 1961-ben elkerült Csapó mind a mai napig milyen nagy szeretettel gondol vissza szülőfalujára és milyen tisztelettel beszélni arról. Ahogy ő fogalmazott: „Amióta megszülettem, azóta dobog bennem az agyagosszergényi szív. Minden a szülőfalumhoz köt. Agyagosszergény a legfelső helyeken van a szívemben.” Természetesen szóba kerültek a gyerekkori élmények, a faluhoz kötődő emlékei.
Megkerülhetetlen téma volt a labdarúgás – bár jól érezhetően szívesen és örömmel beszélt a gyerekkori évekről -, a felfelé ívelő pályafutás egyes állomásai, melyből kiemelkedik az 1978-as argentínai világbajnokság, a Real Madridnak vagy a Stuttgartnak lőtt gól, a franciaországi légiósélet és persze – talán mindenek előtt – a tatabányai évek.
Büszkén mesélt családjáról. Feleségéről, akinek a támogatása nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres a pályafutása. Gyermekiről, akikről igazi apai büszkeséggel szólott.
„Szeressék egymást a helyiek. Az agyagosiak, a szergényieket és a szergényiek, az agyagosiakat. Szeressék a falujukat” – zárta gondolatait a beszélgetés végén a februárban 65. életévét betöltő Csapó.
Az egykor kiváló futballista hazalátogatott szülőfalujába és cselek nélkül vett le minden jelenlévőt a lábáról.
Népfőiskolánk ez év márciusban fordult kérelemmel Agyagosszergény Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez, melyben kértük, hogy díszpolgári címet adományozzanak Csapó Károlynak. Indoklásként – többek közt – úgy fogalmaztunk, hogy életútja, sportpályafutása példaként szolgálhat mindenki számára. 65. születésnapja méltó alkalom arra, hogy – a sok hazai és nemzetközi elismerés után – szülőfalujában is az őt megillető elismerésben részesüljön.


Ifjúsági Közösségi Műhely alakult Agyagosszergényben

Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében megalakult az Ifjúsági Közösségi Műhely a helyi fiatalok részére. Azonban mit is takarhat ez a megnevezés, hogy Közösségi Műhely? Egy hely a fiatalok részére - középiskolásoktól az egyetemistákig -, ahol beszélgetni tudnak egymással, megvalósíthatják ötleteiket és egy élhető közösséget hozhatnak létre a falun belül. Olyan emberekkel is barátokká válhatnak, akik mellett eddig elmentek az utcán és saját komfortzónájukból is kiléphetnek egy kicsit.
Személy szerint egy kicsit tartottam is az első alkalomtól, hogy milyen lesz, hányan leszünk, egyáltalán kik lesznek ott. Az összes jelenlevőben ezt a fajta félelmet véltem felfedezni az első találkozáskor. Sokan eljöttek és megelőlegezték a bizalmat a közösség részére. Szerencsére a faluban találni olyan fiatalokat, akik készek arra, hogy egy egészen újonnan kialakuló társaságban létrehozzanak valami újat, valami maradandót. Az első beszélgetésre április 29-én, szombaton került sor az új községi könyvtárában. A Népfőiskola vendégségében jelen volt Nagy Dóra, Hágen Ádám, illetve Bágya Rita, akik előadásokat tartottak nekünk, melyekről aztán mi is elmondhattuk a véleményünket. Az elején a megilletődöttséget véltem felfedezni az arcokon, aztán ahogyan telt az együtt eltöltött idő, ez az aggodalom elmúlt és mindenki szívesen bekapcsolódott a beszégetésbe. Erre szükség is volt, egymás „újra” megismerése miatt.
Beveztésként egy videót tekintettünk meg a minden résztvevőről összeállított képekből, a népfőiskola által szervezett különböző eseményeken, mindezek után Szalai Viktor a Népfőiskola alapítójának bevezetőjét hallgattuk meg. Az első előadást Nagy Dóra tartotta az IkoN-ról – Ifjú Konzervatívak A Nemzetért –, melynek Ő az elnöke, illetve egyik alapítótagja is. Felemelő volt egy olyan élő, fiatal közösségről hallani Magyarországon, melynek alapelvei a haza, a család és Isten alappillérein nyugszik. Betekintést nyertünk a szervezet mindennapjaiba és működésébe is. A második részben az előadók a mi kezünkbe helyezeték a stafétabotot és mi meséltük el elképzeléseinket és kéréseinket a megalakuló közösséggel kapcsolatban. Az utolsó részben Hágen Ádám számolt be az eddigi Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumok munkáiról. Szerencsésnek érzem magam, mivel Káldy Mártonnal és Kiss Evelinnel már részt vehettem egy ilyen kollégiumon, amely hatalmas élmény volt számomra. A kollégium célja, hogy a fiatalok egy-egy tájegység falvait bejárva felfedezik a település adott értékeit. A beszélgetés zárásaként közösen megvacsoráztunk, ahol kötetlenebb formában fejeződött be a szervezett program.
A saját benyomásom szerint, azért jók az ilyen közösségépítő események, mivel ezáltal kicsit ki tudok szakadni a saját közegemből. Jelen esetben azt tapasztaltam, hogy magával ragadott a beszélgetés és nem a telefonomat nyomkodtam percenként, hanem valami egészen más építő jellegű dolgot csináltam, olyat, ami építőleg hat a falu fiatalságára és emellett a saját lelkemre is. Emellett olyan dolgokról kaphattam új információkat, amelyekről eddig fogalmam sem volt. Ez a lehető legjobb dolog, ami egy ilyen beszélgetés alkalmával az emberrel történhet, mivel egymástól rengeteg új és hasznos dolgot tanulhatunk, miközben jól szórakozunk. Remélem folytatódni fog ez a kezdeményezés és azt is, hogy minden alkalommal más-más új dologgal ismerkedhetek meg, valamint, hogy ez a közösség mindenki számára egy kiszakadást jelenthet a mindennapi élet szürkeségéből.

Galavics Diána

Emlékzarándoklat Altöttingbe

1947. augusztus 20-án a nyugatra menekült magyarok bűnbánó zarándoklatot tartottak 8-10 ezer résztvevővel Altöttingben.
„Végig nézek rongyos ruháinkon, tépett magyar zászlóinkon és fáj a szívem, hogy ilyen koldussorsban kell élnünk. Ezért határoztuk el, hogy eljövünk a Boldogasszonyhoz. Eljön a magyar nép és könyörögni fog azon a földön, ahol ezer esztendővel ezelőtt magyar lovak patái csattogtak az utcák kövezetén és magyar seregek pusztították a várost. E nagy pusztításból csak a kegykápolna maradt meg épségben. Szűz Máriának az ősmagyarok által épségben hagyott kápolnájába zarándokoltunk el az első nagy magyar Mária tisztelő, Szent István király, ünnepén."
A zarándokszentmise főcelebránsa, Kótai Zoltán vatikáni megbízott, ezekkel a szavakkal kezdte a szentbeszédet.
Ezen gondolatokkal hív minden magyart a Müncheni Magyar Katolikus Közösség, hogy vegyen részt a zarándoklaton, melyhez a Közi Horváth József Emlékév kapcsán Népfőiskolánk is csatlakozik.
A 2017-es emlékzarándoklatunk mottója: „Aki hisz benne, az nem vall szégyent." (lPt 2,6b)
Altötting, egy 12 000 lakosú bajor kisváros. Münchentől 96 km-re, Salzburgtól 65 km-re fekszik. XVI. Benedek pápa szerint: „Bajorország szíve, Európa szíveinek egyike”. A kegyhelyet a zarándokok az 1489-es imameghallgatások után kezdték egyre nagyobb számban felkeresni, és ez azóta is tart. Altötting 1996 óta tagja az Európa hat legnagyobb Mária kegyhelyeit tömörítő Shrines of Europe (Európa szentélyei) csoportnak.
Magyar vonatkozásai is vannak ennek a kegyhelynek:
907-ben a kalandozó magyarok felégetik az egész várost, csak a kegykápolna és a kegyszobor marad sértetlen.
1515-ben Mosonszolnokon imameghallgatás által, meggyógyult egy kútba fulladt gyermek (a nagyméretű hálakép ma is látható a kegykápolna falán).
1947. augusztus 20-án a nyugatra menekült magyarok bűnbánó zarándoklatot tartottak 8-10 ezer résztvevővel. A szentmise főcelebránsa Kótai Zoltán vatikáni megbízott volt. Utána a tömeg a kegyszobor vezetésével a kegykápolnához vonult, és áldásban részesült. Vitéz Kisbarnaki Farkas Ferenc, akkori főcserkész előtt kétszázan tettek le, vagy újították meg a cserkészfogadalmat. Délután a Szt. Anna Bazilikában teltházas hangverseny volt neves művészek közreműködésével. (Bakné-Korponay Valéria operaénekesnő, Buza Gábor hegedűművész és Robb Leo orgonaművész)
Népfőiskolánk két napos zarándoklatot szervez 2017. október 20-21-én, melynek részletes programja honlapunkon (Emlékzarándoklat Altöttingbe) megtalálható.


A Gulag-ra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek a Közi Horváth József Népfőiskolán

A Közi Horváth József Népfőiskola a "Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve" alkalmából meghirdetett GUL-15-B - "KOR-dokumentumok" pályázati kiírás keretében nyert támogatást "Ravaszkodással álcázott vallásüldözés" címen, melynek keretében: "Emlékek a táborokból - Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai" című könyv megjelentetésére nyílt lehetőség.
A kiadvány bemutatójára február 4-án, szombaton került sor Agyagosszergényben. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Dr. Veres András győri megyéspüspök volt. A szentmise kezdetén Horváth Dénes egyházközségi elnök, népfőiskolai alapító köszöntötte a főpásztort. Ezt követően a helyi Művelődési Házban Dr. Bank Barbara és Dr. Soós Viktor Attila a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjai, a könyv szerzői ismertették annak tartalmát.
Dr. Soós Viktor Attila a rendezvényről tudósító M1-es tévécsatornának elmondta: a könyv a Szovjetunióba hurcolt egyházi személyek sorsáról, megpróbáltatásairól szól. Azt mutatja be, hogy 1944-45-től kezdődően a Gulag-ra elhurcolt papokra, szerzetesekre, milyen sors várt. Két kiemelkedő egyházi személy Harangozó Ferenc szombathelyi és Mészáros Tibor veszprémi egyházmegyés papok visszaemlékezései is megtalálhatóak a könyvben, ezt pedig megelőzi annak a bemutatása, hogy hogyan üldözték az egyházakat 1945 után Magyarországon, kik voltak azok a papok, szerzetesek, akiket a Gulag-táborokba vittek.
A rendezvényen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Olofsson Placid bencés szerzetesatyáról is, aki tíz évig raboskodott a Gulag-on, és erősen kötődött Agyagosszergényhez. 2009-ben járt utoljára a községben, akkor pappá szentelése 70. évfordulója alkalmából mutatott be szentmisét és tartott előadást. Az ott elhangzottakból felidézett hanganyagrészlettel idézték meg Placid atya mindig derűvel teli hangját.
A most bemutatott könyv immár a tizedik népfőiskolai kiadvány, melynek borítóját az agyagosszergényi Kóbor Mirandola tervezte, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója.
Szalai Viktor a Népfőiskola alapítója a rendezvény végén bejelentette, hogy Közi Horváth József Emlékévet hirdet 2017/18-ban a Népfőiskola, melynek témája a XX. századi katolikus reformnemzedék tagjainak a bemutatása, és a kor szellemiségének megismertetése.
A rendezvényt és a könyv megjelenését a „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” alkalmából létrehozott Emlékbizottság támogatta.


Egyeken járt „Az én templomom” vándorkiállítás

Januárban Egyeken, a Szent János Katolikus Óvoda, Egységes Óvoda-Bölcsöde, Általános Iskola és AMI-ba érkezett meg a Népfőiskola „Az én templomom” című Kárpát-medencei Vándorkiállítása.
Hosszas egyeztetések után nagy köszönettel és szeretettel fogadtuk „ Az én templomom" vándorkiállítást. Gratulálunk a szervezőknek a nemes ötlethez, hogy a legjobbnak ítélt képek megmutatkozhatnak nekünk, akik nem tudtunk az eredményhirdetésen részt venni, és a Kárpát- medence magyarok lakta településein is.
Januárban megérkeztek az alkotások hozzánk. 18-ától február 1-ig nyitva tartó kiállítás megnyitóján iskolánk diákjaival és településünk lakóival újtelepi tanítványaink arra keresték a választ, hogy mi nekünk a templom és hogyan szeressük azt. Az elhangzott Prágai Gizella, Remenyik Sándor vers, az Úristen templomáról szóló egyházi ének, és furulyaszó segítette a képekre hangolódást.
Szívet melengető látványban volt része annak, aki végig ment az iskola folyosóin elhelyezett igényesen paszpartuzott képek között. A gyerekek az ország különböző szebbnél szebb templomait hozták el nekünk kívülről, vagy belülről bemutatva, illetve csak egy-egy részletét megjelenítve. A változatos technikákkal készült munkákban az Isten házához fűződő szeretetüket tükrözték és megjelenítették vallásosságukat. Igazi remekműveket láthattunk kisiskolások kezéből.
Megtisztelő volt ezt a színvonalas kiállítást fogadni és szervezni. Annál is inkább, mert tanítványaim munkáját is bemutathattuk. Köszönjük! Gratulálunk minden kis „művészeknek"!
„Boldogok, akik alkotnak, mert meg tudnak ajándékozni másokat. Boldogok a megajándékozottak is, mert homlokukról visszaverődik a csoda fénye."
Dr. Hegedüsné Jámbor Valéria tanító


Páli Szent Vincés sikerek az Endrédy Vendel Térségi Matematikaversenyen

Helyezetettek 4. osztály

HelyezésNévIskolaTanár
1.Horváth Mirtill BorókaPáli Szent Vince Katolikus Általános IskolaTörekiné Takács Beáta
2.Szalai GellértPáli Szent Vince Katolikus Általános IskolaTörekiné Takács Beáta
3.Molnár CsengeBabos József Térségi Általános IskolaMolnárné Ötvös Erzsébet

Helyezetettek 7. osztály

HelyezésNévIskolaTanár
1.Szalai AndrásPáli Szent Vince Katolikus Általános IskolaNagy-Kutasi Katalin
2.Faragó TamásPáli Szent Vince Katolikus Általános IskolaNagy-Kutasi Katalin
3.Tóth BálintKapuvár Térségi Általános IskolaHorváth Csaba Alajosné

Január 21-én, szombaton került megrendezésre a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében, az agyagosszergényi Általános Iskolában az Endrédy Vendel Térségi Matematikaverseny, melyre 8 iskola 24 tanulóját nevezték. 4. osztályos kategóriában Horváth Mirtill Boróka, , míg a 7. osztályosoknál Szalai András végzett az első helyen. Mindkét diák a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulója.
A rendezvény kezdetekor Póczáné Németh Alojzia tanárnő, a népfőiskola elnöke köszöntötte a diákokat és a kísérő-, felkészítőtanárokat. Hadarits Kálmán népfőiskolai alapítótag, a verseny védnöke röviden ismertette Endrédy Vendel életútját, és kihangsúlyozta: a verseny egyik fő célja, hogy azt a szellemiséget továbbadja, ami jellemezte az egykori tanítót és apátot. Czinder Györgyné népfőiskolai alapítótag, a verseny szakmai felelőse Erdős Pál világhírű magyar matematikust idézte: „A Jóistennek az égben van egy nagy könyve, amiben minden matematikai probléma elegáns megoldása megtalálható”. Pannika tanítónő azt kérte a diákoktól, hogy minél elegánsabban oldják meg a feladatokat. Részletesen kifejtve, hogy hogyan, miért, milyen úton jutottak el az eredményig. A feladatsorok mindkét korosztály estében öt feladatból álltak. A negyedikeseknek hatvan, a hetedikeseknek hetvenöt perc állt a rendelkezésükre. A feladatsorok leadását követően – amíg a tanárok javítottak – a diákok Hadarits Kálmán kalauzolása mellett megtekintették a fertőendrédi plébánián található Endrédy Vendel emlékszobát, majd az ebéd elfogyasztása következett. Erre a rendezvényre készült el a Népfőiskola 9. kiadványa, az Endrédy Vendel fogságának hiteles történetét leíró emlékfüzet (2. kiadás), mely az IM3 Kft. támogatásával készült. Az eredményhirdetést követően minden résztvevő kapott ajándékba a kiadványból.
A Közi Horváth József Népfőiskola 2016-ban hívta életre ismét az egykori matematika-fizika szakos tanár, iskolaigazgató, zirci apát nevét viselő versenyt. A rendezvény és a díjazottak nyereményeinek támogatásáért köszönet a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpontnak és a Tercia Fertőendrédnek.